Iris Van der Kerken

schilderijen  tekeningen

 

schilderijen 2015 - ...schilderijen_4.html
schilderijen 2012-2015schilderijen_3.html
schilderijen 2010-2012schilderijen_2.html
schilderijen 2004-2009schilderijen.html
tekeningentekeningen.html
tentoonstellingen/publicatiestento_pub.html
contactmailto:irisvanderkerken@hotmail.com?subject=
 

© Iris Van der Kerken

   NIEUWS


    KLIK HIERnieuws.html

Mijn uitgesproken figuratief werk laat zich lezen als één groot verhaal waarbinnen een aantal verhaallijnen telkens vervolgd worden. Onder de subtiele laagjes verf en krijt van ogenschijnlijk mooie plaatjes gaat meer schuil dan slechts het eenvoudige verlangen naar schoonheid. Onbehagen, spijt, gelatenheid en een onbestemd verlangen sluimeren aan de oppervlakte, maar het is vooral de lelijkheid, in al zijn verschijningsvormen, die ik op mijn manier tracht te verzachten.

De schilderijen en tekeningen laten je telkens een deeltje betreden van de wereld zoals ik die aanvoel. Of zoals die zich aan me voordoet. Vaak een intimistische inkijk in besloten, in zichzelf gekeerde scènes in parken en tuinen, soms een blik die op de ruimere omgeving gericht wordt. Ze scheppen de sfeer van een geordende, maar wat verlaten omgeving. Hier en daar zijn enkele wat uniform uitziende gedaantes verzonken in hun eigen kleine bezigheden. Alsof ze hun gedachten eindeloos schikken en herschikken. Ook door toevallige passanten laten ze zich niet afleiden. Het is een parallelle wereld waarbinnen op methodische wijze angsten en onzekerheden over verleden, heden en toekomst geplaatst worden. Er is ook ruimte voor zelfonderzoek: wat en waar is mijn plaats als kunstenaar, maar vooral als mens en waar zal dit alles me toe leiden?

Onvermijdelijk sluipen ook hier onderwerpen binnen die de actualiteit beheersen. Vragen worden hier evenwel niet gesteld, antwoorden worden evenmin gegeven. Het is veeleer een aanmoediging tot reflectie.


Iris Van der Kerken